Hva er det med ulven?

Siden 2017 har jeg filmet og intervjuet mange aktører i konflikten rundt ulv i Norge.

«Hva er det med ulven» er en serie hvor jeg ønsker å vise fram ulike sider ved saken og i tillegg få fram fakta så langt det lar seg gjøre. Prosjektet har egen hjemmeside på www.hvaerdetmedulven.no og serien vil bli publisert annenhver uke fra januar 2022.


Trailer


Reisen begynner

Første episode av dokumentarprosjektet «Hva er det med ulven?» Dette er et prosjekt som følger meg, en utvandra bygutt, sin reise for å prøve å forstå ulvekonflikten. Er ulven lystmorder? Tømmer den skogen for elg? Gjør den naturen sunnere? Hvem er disse menneskene som mener så mange sterke ting om ulv? Enten det er for eller mot. Og hvorfor mener de det?


Ulv i bakgården

Andre episode av dokumentarprosjektet «Hva er det med ulven?». Jeg er så heldig å få henge med Statens Naturoppsyn for å prøve å finne og merke ulv i Mangen-reviret i samme kommune som jeg bor i! Det ble mildt sagt en lærerik og spennende uke. Takk til Thomas og Ida og de andre som sørget for at jeg kunne være med på dette!


Bedre kjent med ulven

I den tredje episoden tar jeg med meg to av ulvens slektninger for å sjekke ut sporet etter SNO i Mangen reviret. Jeg fant scootersporet, men fant jeg ulvespor? For å få litt mere hjelp til å skjønne hva et ulvespor er, fikk jeg bli med Ida Glemminge fra Statens Naturoppsyn ut i Østmarka for å sjekke ut en sporobservasjon som var meldt inn. Der ble det kjapt fastslått hva vi sporet. Episoden slutter med at jeg besøker noen firbeinte kjenninger sammen med Tuva som kjenner de forholdsvis godt.


Kun tilsett mennesker

Etter 3 episoder med å blir bedre kjent med ulven hadde jeg enda ikke fått helt grepet om hvorfor det er så stor konflikt. Jeg begynte å lure på om konflikten kanskje hadde mere med menenskene å gjøre, så jeg bestemte meg for å finne mennesker som er engasjert i ulven! Men først dro jeg til Skogmuseet på Elverum som hadde åpning på en utstillingen de hadde kalt for “Ulvetider”. Den skulle ta for seg fakta om ulven og prøve å forstå konflikten, eller som de beskrev den selv: “Målet for utstillingen er å skape innsikt og refleksjon, som igjen kan gi grobunn for dialog.” Så bar det av sted til Jeløya for å snakke med Lennart Fløseth fra Foreningen våre rovdyr. Velkommen til episode 4!


Politikk, juss og søthetsbonanza

I episode 5 blir jeg med Marianne og Aga fra Ulvens Dag til Østmarka for å finne stedet de så ulv i det fri! Det blir nok en spennende prat om ulv. Etter det bærer det til Oslo og ulverettsak før jeg ender opp i et saufjøs på Oppdal midt i lamminga! Søtt? Ja!


Vern og jakt hand i hand?

Min jakt på folk som mener noe om ulv fortsetter! I episode 6 drar jeg på skogtur med Arnodd Håpnes fra Naturvernforbundet og får ny innsikt i både blåbær og ulv, før jeg drar til Asker og prater med Espen Farstad fra Norges Jeger og fiskerforbund. Det blir en spennende prat om hvordan ulvekonflikten ser ut fra den vinkelen!


Gift, ulveflagg og saueslipp

I denne episoden skal jeg på skogtur med Rovviltets Røst bak en golfbane, besøke en kar som flagger for ulven og så bærer det til fjells for å slippe sau på utmarksbeite! Det var veldig interessante turer på hver sine måter. Mange nye opplevelser for en bygutt, for å si det sånn! =)


Livskvalitet og natt i ulveland

Og i episode 8 bærer det til skogs igjen! Først til Finnskogen med tidligere stortingsrepresentant Gunnar Gundersen ut i skogen hans og så til Mangen-reviret igjen for å overnatte i hengekøye. Aleine! Det var forholdsvis spennende for en tidligere asfalt-jungel-gutt…